• Kategori : Single Malt
  • Üretici : BenRiach Distillery Company
  • Tür : Single Malt
  • Sertlik : 43.0% Vol.
  • Yıl : 10

".... 1998 yılında ikinci kez kapısına kilit vurulmuştur. 2001 yılında Seagram Group, Pernod Ricard tarafından satın alınınca damıtımevi de dolayısıyla Pernod Ricard bünyesine dahil olmuştur. Bu süreçte üretim yapmayan damıtımevi, 2004 yılında bağımsız bir konsorsiyum tarafından satın alınarak tekrar faal hale getirilmiş ve başarılı olmuştur. The BenRiach Distillery Company adıyla faaliyetlerini devam ettiren firma 2008 yılında Glendronach ve 2013 yılında ise Glenglassaugh damıtımevini bünyesine katmıştır. Son olarak 2016 yılında The BenRiach Distillery Company 281 milyon pound bedelle ABD menşeli Brown-Forman tarafından satın alınmıştır.

Günümüzde başdamıtımcılığını Rachel Barrie’nin yaptığı damıtımevinde, aktif olarak çalışan dört imbikle yıllık 2 milyon litre üretim yapmaktadır. BenRiach Original 10 ekspresyonunun ilk şişelemesi 1994 yılında yapılmıştır. 10 yıllık olgunlaştırma sürecini ex-bourbon ve ex-sherry fıçılarda geçirmektedir. Üretiminde PPM oranı belirtilmemekle birlikte az miktarda turbalanmış arpa kullanılmaktadır. Renklendirici karamel içermemeyen ve soğuk filtrasyon işlemi uygulanmayan ekspresyon %43 alkol oranıyla şişelenmektedir. .... "1


  • Burun: İlk koklamaya birlikte yeşil elma, armut, şeftali ve kiraz gibi meyvemsi notalar. Hemen arkasından bal, vanilya, karamel ve yanık meşe kokuları takip ediyor. Oldukça taze ve meyvemsi.
  • Damak: Burunda olduğu gibi meyvemsi karakter damakta da belirgin. Elma, armut, üzüm gibi meyve tatlarını bal, vanilya, elma şekeri ve hafif malt takip ediyor. Burna kıyasla biraz daha sıcak ve baharatlı bir karakterde. Tatlı ve yumuşak içimli.
  • Bitiş: Baharat, elma ve meşe ile orta uzunlukta hafif kuru bir bitiş.
  • Genel Yorum: Speyside karakterini fazlasıyla yansıtan, yumuşak içimli, meyvemsi bir ekspresyon. Master Blender Rachel Barrie’nin yorumuyla “Speyside in a glass” / “Kadehte Speyside”.

Kaynakça :

1 : www.theviskici.com 

Sitenin BenRiach Original Ten hakkındaki sayfasından, Ege Aslan'ın izni ile alınmıştır. 

2 : www.veviski.com

BenRiach The Original Ten hakkında bu sayfada yer alan Tadım Notları Barış Mercan'ın izni ile alınmıştır. 

Her iki kaynakta da bu viski ve bir çok diğer viski hakkında oldukça ilgi çekici bir çok bilgi ve değerlendirmeler bulmak mümkündür.