• Kategori : Single Malt
  • Üretici : Aberlour
  • Tür : Single Malt
  • Sertlik : 40.0% Vol.
  • Yıl : 12

"Aberlour damıtımevi 1879 yılında Spey ve Lour nehirlerinin yanında James Fleming tarafından kurulmuştur. James Fleming’in 1895’deki ölümünün ardından damıtımevi Robert Throne & Sons tarafından satın alınmış ve 1921 yılına kadar aynı aile tarafından işletilmiştir. 1945 yılında ise Aberlour damıtımevi, Campbell & Sons firmasına satılmıştır. 1975 yılına gelindiğinde ise; Campbell & Sons firmasının Pernod Richard tarafından alınmasıyla birlikte Aberlour damıtımevi de Pernod Richard bünyesine katılmıştır. Günümüzde hala damıtımevini aynı firma işletmektedir.

Aberlour 12 kullanılmış bourbon fıçılarında olgunlaştırıldıktan sonra şeri fıçılarında bitiş işlemi gören %40 ve %43’lük ekspresyonları bulunan bir viskidir. Ayrıca “San Francisco World Spirits Competitions”’da 2007 yılında altın, 2011 yılında ise gümüş madalya kazanmıştır."1


  • Burun: Vanilya, tarçın ve meşe notalarına portakal ve kuru üzüm gibi hafif tatlı kokular eşlik ediyor. Özellikle meşe notaları oldukça baskın.
  • Damak: Aberlour 12 Double Cask, damakta oldukça yoğun ve gövdeli bir yapıya sahip. Burundaki tarçın, meşe ve kuru üzüm notaları burada etkili. Ek olarak damakta karamel, esmer şeker, çikolata ve fındık gibi aromalar da mevcut.
  • Bitiş: Orta uzunlukta, kuru üzüm, meşe ve bitter.
  • Genel Yorum: Meşe, vanilya ve tarçın aromalarının önde olduğu lezzetli bir ekspresyon. Buna ek olarak, dolgun ve gövdeli yapısına rağmen yumuşak bir içime sahip olması en büyük avantajı. Kesinlikle tam bir “Malt viskiye giriş viskisi” diyebilirim.

 


Kaynakça :

1 : www.theviskici.com 

Sitenin Aberlour 12 hakkındaki sayfasından, Ege Aslan'ın izni ile alınmıştır. 

2 : www.veviski.com

Aberlour 12 hakkında bu sayfada yer alan Tadım Notları Barış Mercan'ın izni ile alınmıştır. 

Her iki kaynakta da bu viski ve bir çok diğer viski hakkında oldukça ilgi çekici bir çok bilgi ve değerlendirmeler bulmak mümkündür.